fredag 27 november 2009

Fördomar

Jag har funderat mkt på fördomar sista tiden. Vad den gör med oss och hur den kan ställa till för andra.
Min vän Ina har en blogg där hon skriver uppdateringer om vad som händer i Hollywood och kändisvärlden, samt lite roliga inköpt (just nu väldigt bröllopsrelaterat, hon gifter sig till våren) och lchf-recept. Det är alltså inte en blogg där hon avslöjar sina djupaste hemligheter eller nåt liknande. Senaste dagarna har ett Troll varit där och härjat. Anklagat henne för att vara högklass eftersom hon lägger ut mkt pengar på sakerna till hennes bröllop.
Det är ganska spännande att se detta trolls fördomar om hur man kan ha råd med saker. Jag vet att hon inte har ett högavlönat jobb, hon jobbar extra lite då och då. Resten av pengarna är från CSN. Det blir inte mkt i månaden. Men ändå så lyckas hon lägga undan ca 2000 kr i månaden och spara ihop till dom saker hon vill ha. Och eftersom (som trollet sa) hon inte köper kläder i andra hand eller från HM (HM handlar hon ganska mkt från faktiskt, men det tror inte trollet på) så hör hon till överklassen.

En annan fördom är att hur datanördar ska vara. Jag tänker på min kära man i det här fallet. En datanörd ska vara väldigt osocial och inte gilla att umgår med mkt folk osv. Leif är precis tvärtom. Han är nästan översocial och älskar att prata och synas!
Han stämmer inte in i mallen som många försöker stoppa in en datanörd i. Visst sitter han väldigt mkt vid datorn här hemma, men han är socialare än vad jag är om kvällarna...

På Anna Trobergs blogg ser vi andra fördomar. Den hur den verkliga familjen ser ut. Dvs mamma, pappa, barn, villa, volvo, vovve. Som Jonas Gardell säger: 2,5 barn i en familj, det är så statistiken säger. (Eller om det var 1,5 eller 2,4. Minns inte riktigt)
Nuförtiden är det vanligare att man är skiljd minst en gång innan 40 än att varit gift från 20-årsåldern till dess. Hur många barn har man då?
Vissa veckor 4 barn, andra veckor noll. Två barn från sitt gamla förhållande och två barn från den nya partnerns gamla förhållande...
Hur leker barnen mamma-pappa-barn nuförtiden?

Till sist ett citat från Elvis(Serien): "Jag vet inte vad som borde bekymra mig mest; Att jag är fördomsfull mot vissa eller att de lever upp till mina fördomar..."

Vilka fördomar har du?

1 kommentar:

Meronivel sa...

Min enda fördom är att jag inga har.

:P