På Anna och Ricks bloggar har det kommit inlägg som handlar om bland annat böckers framtid. Om hur utvecklingen verkar stannas för att det anses som fult att läsa från annat än pappersböcker.
Det är ju lite spännande med den åsikten, när böcker inte har funnits så länge och det är ännu kortare tid som allmänheten ens varit läskunnig.
Från början fördes historier vidare genom olika muntliga traditioner, när människan först började skriva så var det självklart inte böcker som var det första de skrev i. Det var barkbitar, läderbitar osv som användes.
Det tog lång tid innan pappret började användas, och det pappret är förstås inte samma sak som det vi använder idag. Pappret gjordes av lump, tygtrasor, som tvättades och bearbetades. Det var först under den industriella revolutionen som papper börjades göra av trämassa, vilket ledde till att priset sjönk betydligt och det blev billigare för allmänheten att köpa böcker.
En annan sak som påverkade att böckerna blev billiga nog att nå ut till "pöbeln" var boktryckarkonsten som uppfanns på 1400-talet. (Ok, det är väl en sanning med modifikation, eftersom det var kineserna som var först med det på typ 800-talet, samma sak med pappret.) Boktryckare greps i många fall för piratkopiering.
I och med att böckerna blev billigare så lärde sig många fler att läsa.
Sverige och Finland var ganska snabba på att lära sig läsa då kyrkolagen 1686 bestämde att klockaren skulle lära alla barn i församlingen att läsa. Fast det handlade mest om utantillära och inte så många nya ord att förstå. Det var alltså inte läsning genom att förstå bokstäver, utan att känna igen ordens utseende.
Först i mitten på 1800-talet så började läsning på riktigt bli spridd inom västvärlden.
Analfabetismen i världen halverades mellan 1970 och 2005. (Källa Wikipedia)
Så, i lite mer än 150 år har det varit vanligt med att kunna läsa. Nånstans där bestämdes det även att boken var det ultimata sättet att läsa från. Det känns inte riktigt rätt att vi ska stanna där, utan vi ska fortsätta sträva efter bättre kommunikationsmedel som boken faktiskt är.
Finkultur handlar om att läsa böcker, gärna såna som fått bra recensioner och extra poäng är det förstås om boken är så tung att man får ont i armarna om man skulle få för sig att läsa den i sängen.
Jag tror inte att boken kommer att dö ut, men det är nog inte det mest ultimata sättet för en berättelse att nå sina åhörare.
3 kommentarer:
Håller med till 100%. Värdet i en bok är inte papperet den är tryckt på, utan de idéer och tankar som finns i den. De kan man förmedla på en massa olika sätt. :-)
Det kommer att bli spännande att se hur den nya tekniken utvecklar sig.
Jag och Leif diskuterade litegrann om möjligheterna att köra korrektur på en bok lite mer flytande. Som MMN-o skriver så var det massor med fel i boken Ondskan. Tänk om man bara ändrade och uppdaterade till sin e-boksläsare, vad fort allt skulle gå :)
Jättebra inlägg! :)
Skicka en kommentar